Het koor

Villanella

Hoe kleine koren groot worden… het verhaal van Villanella:

 

Ons verhaal begint in 1997. An Alen, lerares Algemene Muzikale Vorming aan de Stedelijke Academie voor Muziek, Woord en Dans (SAMWD) in Geel, zette in dat jaar namelijk haar langgekoesterde droom, een eigen koor, om in de praktijk en dat onder de noemer Villanella.

Hoewel het op dat moment nog heel klein en bescheiden was, had het koor al snel een gevulde agenda af te werken met optredens in de regio Laakdal-Geel.

 

Ter gelegenheid van het tienjarig bestaan, in 2007, wilde An echter meer. In samenwerking met Luc Stevens, de man achter o.a. Gheelamania en Mol in Scène, vierde Villanella haar verjaardag, maar liefst vier keer in een nokvol CC De Werft.

Door deze jubileumshow, getiteld “Music for Clio”, stond Villanella in één klap op de Kempische culturele kaart (sommige Gelenaars spreken er nu nog over). Het breidde het ledenbestand aanzienlijk uit én het aantal optredens nam stevig toe.

An en haar pupillen gingen van uitdaging naar uitdaging. Of ze nu deelnamen aan het provinciale koortoernooi of naar Neerpelt trokken voor het Europees Muziekfestival voor de Jeugd,

steeds stalen ze er de show met hun frisse verschijning en heldere stemmen.

Ook de steeds op en top verzorgde eindejaarsconcerten met Villa Cantando werden in die periode een sfeervolle traditie waar Villanella zich tot op de dag van vandaag graag aan houdt. Hét strafste moment uit de geschiedenis van het koor vond echter plaats op 2 april 2011:

de finale van “Koor van het Jaar”.

Of kent u nog een bende jonge meiden die het Flageygebouw zou kunnen inpakken… op blote voeten? Meer zelfs: Villanella won ook nog de “Prijs van Koor en Stem”!

 

De nasleep van dit schitterende avontuur liep ongeveer parallel met die van “Music for Clio”: een pak nieuwe, frisse stemmen en een stevig gevulde concertagenda, waaronder “Puur”, een knap project waarmee de Molse zaal Rex muzikaal stevig in de watten werd gelegd.

In 2013 vierde Villanella haar 15-jarig bestaan met “Dolce Incanto”, een wervelende en pakkende productie waarmee het koor de culturele centra van Geel en Tessenderlo en de Antwerpse AMUZ vulde.”The sky is the limit” voor Villanella, zo lijkt het wel. In 2014 haalde het jonge tienerkoor 'summa cum laude' in de internationale koorwedstrijd dat plaatsvond in Neerpelt (EMJ). In 2015 haalde ook deze groep uitmuntendheid in het provinciaal koortoernooi.

Ook het jeugdkoor behoort sinds 2017 in diezelfde uitmuntendheidscategorie.

In 2016 behaalde het jeugdkoor een 1e prijs cum laude en het kinderkoor een 1e prijs op het EMJ te Neerpelt.


In 2018 behaalde het tienerkoor summa cum laude op het Europees Muziekfestival voor de jeugd te Neerpelt. Voor het jeugdkoor was er een summa cum laude in de 'Wimpelreeks' weggelegd. Een schitterende prestatie voor beide koren!


In 2020 werd er een bescheiden jongensgroep opgericht. Zij zingen specifiek repertorium gaande van cowboysongs, volksliederen, musical- en filmmuziek. De groep staat onder leiding van Lisa Vangenechten en Senne Jonckers.


Voor de eerste keer in hun 22-jarige bestaan heeft jeugdkoor Villenella uit Laakdal deelgenomen aan een internationale koorwedstrijd in het buitenland.

Na verscheidene summa cum laude en cum laude prijzen in Neerpelt presteerde het koor zich nu op de internationale Bühne en met succes. In het schilderachtige stadje Wernigerode ging hun deelname immers niet onopgemerkt voorbij. Ze werden categoriewinnaar voor gelijkstemmige jeugdkoren, ontvingen een gouden diploma level II, werden geselecteerd uit 45 koren voor één van de 9 finaleplaatsen en mochten aantreden tijdens het feestelijk slotconcert. 

Als klap op de vuurpijl ontving dirigente An Alen de Interkultur Conductors Price, de prijs die toegekend wordt aan de beste dirigenten op internationaal niveau.

Een onvergetelijke ervaring werd het voor de 33 zangeressen van het jeugdkoor en hun begeleiders. Niet alleen omwille van de internationale erkenning maar ook dankzij de vele vriendschapscontacten die werden gesmeed door verbroedering met koren uit o.m. Maleisie, Taipei en Duitsland. 


Vandaag staat het koor bekend om een afwisselend repertoire met o.a. hedendaags koorwerk, volksliedbewerkingen, film-, lied- en musicalsongs, dat steeds, zowel visueel als muzikaal, perfect omkaderd wordt. Bijgevolg heeft het ledenaantal de kaap van 140 al overschreden en groeit de bekendheid in het Kempense cultuurlandschap nog steeds (ook in de virtuele wereld,

dus vind “Kinder-, Tiener- en Jeugdkoor Villanella” zeker leuk op Facebook!).

Al die koorliefhebbers worden permanent vergast op nieuwe projecten en werken die in de steigers staan. An en haar jonge zanggeweld hebben het heilige, muzikale vuur dus flink in zich branden en wie Villanella een beetje kent, weet dat dat heilige vuur al snel een zaal in vuur en vlam zet.


U hoort dus nog van ons!